Om rawfood

Rawandmore.dk svarer på spørgsmål om rawfood

 

1. Hvordan får jeg proteiner nok?

Når du spiser rawfood er det sjældent et problem.

Man er dækket ind, når man spiser rawfood og evt. supplerer op med superfoods som f.eks. hampefrø, hampeprotein, chiafrø, chlorella og spirulina. 

 

De fleste er ikke klar over, at bladgrøntsager er proteinrige fødevarer. De indeholder hele rækken af aminosyrer og essentielle aminosyrer, så kroppen skal ikke engang bruge tid på at omdanne proteinet til aminosyrer, - de ligger klar til at blive brugt med det samme og er meget nemmere end f.eks. kød at udnytte og optage for kroppen.

 

Vi kan faktisk kun få aminosyrer fra planter - eller fra dyr, der har indtaget planter.

 

Ydermere indeholder stort set alle superfoods så store mængder aminosyrer, at de konkurrerer med kød og langt overgår at spise kød, hvad angår kroppens evne til at optage og udnytte proteinet.

Protein-teorien går på, at vi behøver kød-protein for at opbygge muskler. Hvis det var sandt, skulle f.eks. gorillaer også spise kød for at opbygge deres utroligt muskuløse 200 kg kroppe. Modermælk indeholder mindre end 2% protein, og ikke desto mindre er babyer i stand til at fordoble deres vægt på mindre end et år.

 

2. Hvordan får jeg nok B12?

50% af B12 ødelægges ved kogning, så som udgangspunkt skal du spise masser af rå grøntsager og frugt. Dernæst kan du supplere op med alger, tang og plankton.

 

Du kan også tage et rå, økologisk og naturligt fremstillet tilskud (vitaminpille) ind imellem for at være sikker.

 

3. Kan jeg kombinere rawfood med min normale kost?

Ja, i den grad, hvis det virker bedst for dig.

 

Rigtig mange tager det, de kan bruge fra rawfood-verdenen og kombinerer f.eks. superfoods eller en rå salat med de "almindelige" måltider.

 

Uanset hvad, vil du kunne mærke en forskel.

 

4. Er det dyrt at spise rawfood?

Ikke nødvendigvis. Du sparer en masse ved ikke at købe kød, æg, ost og andre mælkeprodukter, men bruger så måske flere penge på superfoods, økologiske grøntsager og frugt og nødder.

 

Det er snarere en omprioritering af, hvad husholdningspengene skal gå til.

 

Ser man på næringsindhold er rawfood ikke dyrt i forhold til kogt mad, hvor 80% af næringen og den energi, der for øvrigt er lagt i at producere, forarbejde, indkøbe og koge, går tabt.

 

Så målt i outcome er raw food uvurderligt.

 

5. Hvad gør jeg, når jeg er ude?

Gør som os, - stå ved den, du er, og det du spiser. Tag noget med til at dele ud af eller bare det, du selv vil spise.

 

Mærk efter hvor vigtigt er det for dig.

 

Mange vil være nysgerrige, smage på det, du bringer med, og opleve dig som sej og inspirerende, specielt når de kan se, hvordan du stråler sammen med dine lækre madvarer.

 

Væn dig til, at samvær kan handle om andet end det at spise den samme mad.

 

6. Kan jeg tage hvedegræs-shots, hvis jeg har gluten-intolerance?

De mennesker, der undgår hvede, gør det pga. det høje glutenindhold i kornet, når det er kogt eller bagt.

 

Når et råt hvedekorn spirer, bliver stivelsen til sukker, så der er ikke noget glutenindhold, og du kan derfor sagtens spise spiret korn (og drikke hvedegræsjuice), selvom du har glutenintolerance.

 

Du kan også spire dine korn og frø, inden du maler dem til mel og bruger dem i bagværk til ovnen eller dehydratoren.